Polischef Carin Götblad.
Regionpolischef Carin Götblad. Foto: Tomas Magnusson / Sveriges Radio

Fler våldtäkter klaras upp i polisregion Mitt

1:09 min

Polisen klarar upp våldtäktsfall nästan dubbelt så ofta i region Mitt, där Uppsala län ingår, jämfört med resten av landet.

Bara åtta procent av våldtäktsanmälningarna i Sverige har klarats upp hittills i år. Men i polisregion Mitt klarar man upp 15 procent av våldtäktsfallen.

– Vi prioriterar det högt och har gjort det ända från början. Jag har jobbat dygnet runt med de här frågorna i två år, säger Carin Götblad som är chef över polisregion Mitt.

I hela Sverige har andelen anmälda våldtäkter som klaras upp sjunkit sen förra året. Då klarades 12 procent upp, det ligger nu på bara 8 procent. En förklaring kan vara att fler våldtäkter anmäls. Och att det är grova brott som mord som tar upp resurser/utredare från just sexbrotten.

Carin Götblad säger att hon hela tiden måste styra om för att utredarna ska kunna fortsätta jobba med sexualbrotten.

– Vi har jättemånga slitna utredare, även hos mig, de flyttas mellan uppdragen. Helt plötsligt upptäcker jag att det är för lite utredare för sexualbrott, det kan bero på att det har varit tre mord. Då får man styra om det, så är det hela tiden, säger Carin Götblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista