Indragen hållplats vid Jenny Linds väg i Gottsunda ska återuppstå.
Den indragna hållplatsen vid Jenny Linds väg i Gottsunda som ska återuppstå. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Fem indragna busshållplatser i Uppsala återuppstår

Efter kritik från bussresenärer kommer fem hållplatser som drogs in i augusti att återuppstå. Två av dem på grund av att områdena anses som otrygga.

I augusti när det busslinjenätet i Uppsala drog igång förvann ungefär 80 busshållplatser. Orsaken var att vissa linjer försvann, och de som var kvar skulle bli rakare och snabbare.

Men efter kritik så återuppstår nu fem av hållplatserna, från den 10 december. Två hållplatser i stadsdelarna Gottsunda och Stenhagen kommer tillbaks eftersom UL bedömer att områdena är otrygga.

– Det nya linjenätet var en stor förändring och då är det inte konstigt att allt inte är perfekt från början. UL har tagit emot en hel del önskemål från resenärer om att fler hållplatser ska återinrättas men för de fem hållplatser som vi nu har beslutat att återinrätta finns det särskilda skäl, säger Bertil Kinnunen (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, i ett pressmeddelande.

De fem hållplatser som kommer tillbaka enligt ULs pressmeddelande är:

  1. Seminariegatan på grund av att en av de närmaste hållplatserna, Gimogatan, bara trafikeras i en riktning på grund av husbygge. Hållplatsen trafikeras av linje 1 och 10.
  2. Gatstenen i Stenhagen återinrättas därför att området upplevs som mycket otryggt, många människor bor i anslutning till hållplatsen och gångväg finns bara på en sida av Stenhagsvägen för att ta sig till närmaste hållplats. Hållplatsen trafikeras av linje 5 och 12.
  3. Sommarro i riktning mot Eriksberg och Gottsunda återinrättas därför att avståndet är för långt till de närmaste hållplatserna i riktningen. Samtidigt namnändras hållplatsen vid Lindsbergsgatan till Lindsbergsgatan. Hållplatserna trafikeras av linje 2, 7 och 12.
  4. Jenny Linds väg återinrättas därför att området upplevs som otryggt och att det saknas bra gångbana till och från närmaste hållplats. Hållplatsen trafikeras av linje 3 och 4.
  5. Svankärrsvägen återinrättas med båda riktningarna i anslutning till korsningen mellan Rosenvägen och Svankärrsvägen därför att det i dag är lång mellan hållplatslägena som hör till samma hållplats. Linje 8 trafikerar hållplatsen norrut och linje 11 trafikerar hållplatsen söderut mot City och för att möjliggöra för resenärer att ta den buss som kommer först behöver båda riktningarnas hållplatsläge vara närmare varandra än i dag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista