Byggmässa i Uppsala med fokus på Östra Sala backe.
1 av 5
Byggmässa i Uppsala med fokus på Östra Sala backe. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Ett blivande kvarter som visades upp på byggmässan.
2 av 5
Ett blivande kvarter som visades upp på byggmässan. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Vice VD Johan Lins från byggföretaget Åke Sundvall AB visade upp ett bostadshus som nu byggs i Östra Salabacke.
3 av 5
Vice VD Johan Lins från byggföretaget Åke Sundvall AB visade upp ett bostadshus som nu byggs i Östra Salabacke. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Ett nytt bostadshus på väg att byggas i Östra Salabacke.
4 av 5
Ett nytt bostadshus på väg att byggas i Östra Salabacke. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Cord Siegel från byggföretaget Hauschild/Siegel visade upp ett cykelvänligt bostadskvarter som ska byggas i Östra Sala backe.
5 av 5
Cord Siegel från byggföretaget Hauschild/Siegel visade upp ett cykelvänligt bostadskvarter som ska byggas i Östra Sala backe. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Vassa fasader och cykelkvarter visades upp på byggmässa

2:35 min

Vassa kanter på bostadshus och ett helt kvarter för cyklister. Det visades upp på byggmässan om hur Östra Salabacke i Uppsala ska byggas.

– Huset fick en spetsig form för att ha en siktlinje mellan Vaksala kyrka och Källparken. Då tänkte vi rakblad, en vass spets, därför har vi en zinkfasad på huset med inglasade balkonger i spetsen, säger Johan Lins som är vice VD på byggföretaget Åke Sundvall AB.

Östra Salabacke byggs där det tidigare var en kraftledning i luften. Den är nu borta, därför kan det nu byggas bostadskvarter, arbetsplatser, nya parker och butiker.

– Det har varit ett stort sår med en kraftledningsgata och stor trafikled. Vi vill att man ska kunna ta sig över den vägen mycket lättare och ha liv och rörelse med bostäder i ställer, säger Erik Pelling (S) som är bostadsansvarigt kommunalråd.

Ett bostadskvarter ska också byggas för cyklister med cykelparkering inomhus i markplan, cykelbutik och möjlighet att låna specialcyklar säger Cord Siegel från företaget Hauschild/Siegel som ska bygga det

– Idén är att man inte ska behöva äga egen bil, men man har tillgång till en kollektivbil. Man får också låna cyklar som till exempel lådcykel, taxicykel, klappcykel och elcykel, säger Cord Siegel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista