En kastrull med kokande vatten på spisen. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio

Rent vatten i Österbybruk och Dannemora kan dröja

1:07 min

Det kan ta flera dagar innan invånarna i Österbybruk och Dannemora får grönt ljus att dricka sitt kranvatten utan att koka det först.

Det var i lördags som Gästrike vatten gick ut med att det ymniga regnandet försämrat kvaliteten på det kommunala kranvattnet i Österbybruk. Dagen efter utvidgades rekommendationen till att också omfatta intilliggande Dannemora. 

--Till slut mättas marken med regnvatten och då får vi ingen filtrereffekt i marken vilket gör att det kan tränga ner jordbakterier i dricksvattenbrunnarna. Och det har vi troligen fått en påverkan av, förklarar chefen för dricksvattenproduktion på Gästrike vatten, Johanna Harrysson.

Men ska inte systemen klara att hantera att det regnar mycket?

– I vanliga fall är det dimensionerat för att klara en viss påverkan. Men nu har det blivit sådana mängder så den här barriären mäktar inte riktigt med.

Gästrike vatten klorerar nu vattnet och tar nya prover. Men minst några dagar till måste troligen invånarna i Österby bruk och Dannemora fortsätta att koka sitt kranvatten. 

Också vatten som används till kaffebryggning, grönsakssköljning och tandborstning bör kokas först, säger Johanna Harrysson.

Rent vatten kan hämtas vid:

  • Ekbacka vårdcentral
  • Österbybrukskolan
  • Österbygrillen
  • Gruvlokalen/Hembygdsgården i Dannemora
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista