Stora skillnader i företagsklimat

Kommunerna i Uppsala län har ett hyfsat bra företagarklimat. Det visar den årliga rankning som Svenskt Näringsliv just presenterat. Men det är stora skillnader mellan kommunerna i länet.
Om man tittar på listan över de totalt 289 kommuner som finns med i undersökningen, hamnar Östhammar å Älvkarleby onekligen långt ner, plats 239 respektive 267. Företagen i de kommunerna tycker generellt att attityden mot företag inte är bra, att de får en dålig service och att de utsätts för konkurrens från kommunens sida. Men det finns också kommuner i länet där företagen känner annorlunda. Tierp är ett exempel, men det är Håbo som har det allra bästa företagsklimatet om man får tro enkäten. Storkommunen Uppsala har inte deltagit i Företagsklimatrankningen tidigare. Men i årets mätning hamnar de ungefär mitt på listan, vilket enligt Svenskt Näringsliv är sämre än väntat. I enkäten tillfrågas landets företag om kommunernas attityder, regler, service och man tittar även på statistik kring nyföretagande, utbildningsnivå och skatter. Den kanske viktigaste punkten att förbättra från företagens horisont är kommunikationen mellan dem och kommunerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista