Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Åklagaren misstänker: Ännu en filmad våldtäkt i Uppsala

1:19 min

En ung man sitter häktad misstänkt för att ha våldtagit en jämnårig kvinna i Uppsala förra helgen. Händelsen filmades av en person som ville använda filmen i bevissyfte.

Den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum i en bostad i Rosendal i Uppsala på morgonen lördagen den 14 oktober.

En 22-årig man från en ort utanför Uppsala hade sex med en jämnårig kvinna som enligt åklagaren inte var vid medvetande.

Att parterna har haft sexuellt umgänge förnekar ingen. Men mannen hävdar att han inte våldtagit kvinnan.

Det finns dock en film från händelsen som enligt åklagaren styrker att det var en våldtäkt. Filmen ska ha tagits av en tredje person med en mobilkamera i bevissyfte. Personen ingrep samtidigt för att avbryta våldtäkten.

Filmen var alltså inte avsedd att publiceras för att kränka kvinnan, något som har varit fallet vid två tillfällen i Uppsala tidigare i år, då våldtäkter filmades och lades upp på Facebook respektive Snapchat.

Åklagaren vill inte gå in på vilken relation kvinnan och mannen har till varandra mer än att de kände till varandra.

Datum för åtal är den 31 oktober. Men åklagaren kommer troligen att behöva mer tid, bland annat eftersom man inväntar analyssvar från Rättsmedicinalverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista