Johan Svedjedal
Johan Svedjedal är aktuell med en ny biografi om Karin Boye. Foto: Anna Bratt/Sveriges radio

Svedjedal nomineras till Augustpriset

1:19 min

Uppsalaförfattaren och litteraturforskaren Johan Svedjedal är nominerad till Augustpriset för sin biografi om författaren Karin Boye. Dessutom är Anna Norrby Andersson från Knivsta och Henning Bollmark från Uppsala nominerade till Lilla Augustpriset.

Augustpriset instiftades 1989 av Svenska Förläggareföreningen med syftet att årligen belöna de bästa nya böckerna på svenska i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur.

Johan Svedjedal, författare och professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, är i år nominerad i kategorin Årets fackbok, för sin Karin Boye-biografi "Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv".

I boken skildrar han bland annat hur Karin Boye tvingades leva ett dubbelliv för att dölja att hon var homosexuell.

– Hon hade intensiva kärleksupplevelser, och det präglade hennes lyrik och hennes sätt att leva. Men eftersom hon inte kunde låtsas om sina förälskelser, ens för dem hon var kär i, fick hon leva ett slags dubbelliv. Dessutom fick hon maskera kärleksobjekten i sin lyrik: hon skriver "jag" och "du" istället för "han" och "hon", sade Johan Svedjedal nyligen i en intervju med P4 Uppland.

Lilla Augustpriset instiftades 1994 för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Två ungdomar från Uppsala län är nominerade.

18-åriga Anna Norrby Andersson från Knivsta är nominerad för novellen "Flaskskeppsdag" som handlar om en familjs undergång.

Henning Bollmark, 20, från Uppsala är nominerad för diktsviten "De fyra årstiderna".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista