Majoriteten i region Uppsala vill ändra gränsen för investeringar i bland annat Vapenindustrin
Majoriteten i region Uppsala vill ändra gränsen för investeringar i bland annat Vapenindustrin Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ändrad gräns för investeringar i vapen och porr väcker kritik

2:03 min

Den rödgröna majoriteten i Region Uppsala vill ta bort gränsen för hur mycket skattepengar som kan placeras i företag som till exempel tillverkar porr och vapen.

Från en exakt gräns på högst 1 procent, vill de istället ha en formulering om att det inte får vara en väsentlig del av företaget som sysslar med oetiska affärer. Johan Örjes, centerpartist och regionråd i opposition är kritisk till det nya förslaget:

– Det innebär att det är för öppet för tolkning och att vi inte ställer några högre krav på de som hjälper oss med investeringar.

Under tisdagen så beslutar alltså Region Uppsala om en ny formulering i deras etiska riktlinjer för hur de placerar pengar.

Majoriteten vill att Region Uppsala ska undvika placeringar i företag där en
väsentlig del av omsättningen kommer från tillverkning, distribution eller
marknadsföring av vapen, tobak, alkohol, pornografi eller kommersiell
spelverksamhet.

Tidigare har man alltså haft en gräns på att det får vara 1 procent av företagens omsättning som får gå till de här sakerna.

Men Börje Wennberg som är socialdemokrat och Regionstyrelsens ordförande säger att enprocentsgränsen inte funkar i verkligheten.

– Det innebär att i princip alla fonder inte kan garantera det, och då står vi där med bara räntefonder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista