Rånförsök mot värdetransport i Enköping. Foto: Mattias Pleijel/SR
Rånförsök mot värdetransport i Enköping. Foto: Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio

Efter rånförsöket: Misstänkt flyktbil hittad i Heby

2:34 min

Polisen har hittat vad man misstänker är flyktbilen efter rånförsöket mot en värdetransport i Enköping. Bilen hittades i Heby och kopplas till rånet genom iakttagelser från vittnen.

– Vittnen ska ha sett personer röra sig runt bilen på ett sätt som gör att vi tror att det är flyktbilen, säger Lars Sundin, RLC-befäl på polisen Region Mitt.  

Bilen, en grå Audi, hittades i Heby vid halv två. Ungefär 45 minuter senare fick polisen tips om ytterligare en misstänkt flyktbil i Sala, men där är uppgifterna mer osäkra.

– Jag vet att vi har kontrollerat en bil, men jag kan inte bekräfta vad vi har gjort med den, säger Matilda Isaksson på polisens regionala ledningscentral.

Båda bilarna ska dock ha tagits in för att undersökas av polisens tekniker.  

Det finns uppgifter i media om att vapen skulle ha hittats i en av bilarna. Polisen kan bekräfta att det funnits gods i bilen, vad det är för något vill man inte gå in på i nuläget.

På tisdagseftermiddagen pågick fortfarande Uppsalapolisens rånarjakt för fullt med stöd av polisen i Västmanland och Gävleborg. 

– Vi letar brett mellan Enköping och Sala, säger Isaksson.  

Enligt polisen var de tre gärningsmännen maskerade med rånarluvor eller uppdragna luvtröjor och beväpnade med automatvapen.

Inga skott avlossades, ingen ska ha kommit till skada och rånarna ska inte heller ha fått med sig något gods. Det är oklart varför rånförsöket misslyckades.

Värdetransporten stod parkerad utanför banken nära torget i centrala Enköping när händelsen inträffade.

Personal från värdetransporten var enligt polisen på banken i samband med att rånarna avancerade mot värdetransporten.

– Exakt i vilket ärende vet jag inte, säger Lars Sundin.

I samband med rånförsöket lyfte gärningsmännen enligt polisen ur tunnor ur sin bil, varpå de hällde en vätska på värdetransportbilen. Först misstänkte man att det var bensin eller motsvarande, men det visade sig vara en icke brännbar vätska.

– Det är troligen vatten, säger Lars Sundin.

På andra sidan torget jobbar Nagham Yacoub.

– Jag såg tre beväpnade män. En hällde ut vätskan, en försökte få bort folk. Folk försökte fly därifrån. Det är läskigt, och jag förstod att något var på gång. Jag gick in i min salong, man blir skrämd. När man ser det live så är det en annan känsla, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".