Delad bild: sprängskiss på det planerade förvaret och en kopparkapsel.
Det finns frågor kring hållbarheten i de kopparkapslar som ska innesluta det radioaktiva avfallet från Sveriges kärnreaktorer. Foto: SKB.

Strålsäkerhetsmyndigheten splittrad i slutförvarsfrågan

2:10 min

I dag ska Strålsäkerhetsmyndigheten svara på frågor till Mark- och miljödomstolen om sin syn på det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle vid Forsmark.

Internt har Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, haft olika åsikter om plats och metoder, frågor som vissa av SSM:s experter velat utreda innan förvaret får tillstånd.

Mark- och miljödomstolens förhandlingar om slutförvaret för använt kärnbränsle kan tillåtas, är inne på femte och sista veckan.

SSM deltar som expertmyndighet, och bedömde i fjol att kärnindustrins avfallsbolag, SKB, och dess anläggning kommer att klara miljökraven.

Men slutsatsen föregicks av intern kritik som främst gick ut på om man nu eller senare ska reda ut vissa frågor kring hur hållbara de kopparkapslar är, som ska innesluta det radioaktiva avfallet.

I några interna dokument som Ekot läst står bland annat:

"Har tillstånd meddelats är möjligheterna att ompröva gjorda val betydligt mer begränsade, bevisbördan ligger då mer hos myndigheten"

"Grundläggande osäkerheter bör redas ut inför det aktuella beslutssteget"

"Jag anser inte att beskrivningen från SSM ger ett beslutsunderlag som gör det möjligt för domstolen, och senare regeringen, att fatta ett väl underbyggt beslut."

Tidigare liknande uppgifter har SSM:s enhetschef för slutförvar, Ansi Gerhardsson, avvisat som tagna ur sitt sammanhang, och hon håller fast vid det.

– Det är synpunkter på en preliminär utgåva av rapporten, inte den färdiga slutliga rapporten. Det är inte en kommentar på det som slutligen lämnades till domstolen, säger Ansi Gerhardsson.

Men den pekar på att det finns olösta frågor, den ifrågasätter om Strålsäkerhetsmyndigheten ska täcka upp för frågor som SKB (Svensk kärnbränslehantering) ännu inte har löst?

– Ja, men du satt med här domstolen, du hörde mig berätta att vi har identifierat många frågor som behöver belysas vidare behöver forskas på, utredas. Det är ingenting konstigt. Det är sådant vi tagit upp och som finns med i våra rapporter, säger Ansi Gerhardsson till Ekots reporter.

Men Johan Swahn, som företräder miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, är kritisk till den förklaringen.

– Det här handlar mera om att myndigheten inte tagit den interna debatten på allvar, utan gått vidare ändå. Och sedan sagt till omvärlden, till domstolen, att vi är alla eniga om detta, och sedan stämmer inte det.

– Det tycker inte jag är bra, Johan Swahn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista