Möte om renoveringen i Eriksberg
Möte om renoveringen i Eriksberg Foto: Thomas Artäng Sveriges Radio

Eriksbergsmodellen: "Jättebra att man har möjlighet att välja"

1:52 min

De hyresgäster i Eriksberg som P4 Uppland har talat med är positiva till att själva få välja nivån när Uppsalahem renoverar sina lägenheter i området.

Renoveringen gör man enligt en alldeles ny renoveringsmodell där hyresgästen är tänkt att vara i centrum.

P4 Uppland har tidigare rapporterat om Eriksbergsmodellen, som den kallas. Modellen bygger på att alla måste skriva under för en obligatorisk basrenovering men sen är det upp till var och en hur mycket mer man vill att lägenheten ska renoveras. Om man vill ha nytt kök, nya golv eller nymålade väggar till exempel. Men för varje ny åtgärd ökar förstås hyran.

Först ut är Marmorvägen 9 och under mötet fick hyresgästerna som bor där information om Eriksbergsmodellen och vad den innebär.

De hyresgäster P4 Uppland pratade med var positiva till att man kan välja renoveringsgrad i stället för att få en totalrenovering och kanske 50 procent högre hyra.

Nu är det tänkt att  man ska samlas i mindre grupper och mer konkret se över vad var och en av lägenhetsinnehavarna vill ha åtgärdat.

Nästa sommar är det tänkt att det hela ska sätta igång

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista