Haubits
Foto: OLA TORKELSSON

Kompromiss i regionen om etiska placeringar

2:26 min

Den rödgröna majoriteten i Region Uppsala ville avskaffa enprocentsgränsen för hur mycket pengar som får investeras i företag som till exempel tillverkar vapen eller porr. Efter kritik från oppositionen har man nu enats om en femprocentsgräns.

Den rödgröna majoriteten i Region Uppsala kom på tisdagen överens med oppositionen om nya etiska riktlinjer för hur mycket pengar som får placeras i företag som sysslar med verksamhet som anses oetisk, till exempel vapentillverkning.

Hittills har regionen haft som policy att inte göra placeringar "i företag vars omsättning till mer än 1 procent utgörs av tillverkning, distribution eller marknadsföring avseende vapen, tobak, alkohol, pornografi eller kommersiell spelverksamhet".

De rödgröna anser att gränsen inte går att upprätthålla i praktiken och ville istället ha en formulering om att det inte får vara en väsentlig del av företaget som sysslar med oetiska affärer.

Men det fick kritik från oppositionen. Och på tisdagen enades man om att sätta upp en gräns på fem procent, efter förslag från Miljöpartiet.

– Tro för den skull inte att det finns en ambition att gå mot fem procent. Vi vill ha noll eller så nära noll som möjligt. Men här var kravet att det ska finnas ett exakt tal. Vill man komma överens får man vara beredd att ge med sig lite grand och det har jag gjort i dag, säger Börje Wennberg, socialdemokrat och regionstyrelsens ordförande.

Centerpartisten Johan Örjes var en av dem som kritiserade förslaget att ta bort enprocentsgränsen.

– Man får vara pragmatisk och det här är ett steg i rätt riktning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista