Förhandlingar vid mark- och domstolsnämnden kring slutförvar Östhammar.
Arkivbild. Förhandlingar vid mark- och domstolsnämnden kring slutförvar Östhammar. Foto: Mattias Pleijel.

Slutanföranden kring slutförvaret i dag

1:28 min

Idag är sista förhandlingsdagen i den världsunika processen om ett radioaktivt slutförvar i Östhammar.

Det handlar om en av de riktigt stora ödesfrågorna i vår tid. Hur tar vi ansvar för radioaktivt bränsle som kommer vara dödligt strålande under ofattbara tidsrymder. Och hur kan vi vara säkra på att kapslarna som ska innesluta bränslet - femhundra meter ner i marken håller inte bara i hundra och inte i tusen - utan tiotusentals år. Dessutom är innebär själva bygget ett stort ingrepp i det känsliga området vid Forsmarks kärnkraftverk.

Rättegången som i dag går mot sitt slut har pågått sedan den femte september. I flera veckor har mark- och miljödomstolens ledamöter lyssnat till argumenten från kärnkraftsindustrin, miljöorganisationerna och olika myndigheter och experter.

Under den sista rättegångsdagen kommer parterna att hålla sina slutanföranden. Sen drar rätten sig tillbaka för överläggningar och siktar på att kunna komma med ett yttrande strax före jul. Det är sen regeringen som slutligen ger grönt eller rött ljus - men först ska det hållas en folkomröstning i frågan i Östhammar i mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista