Tyst demonstration i Uppsala. Från vänster: Peter Marinko, Anna Cervin, Olof Wärend Rylander och Susanne Wärend.
Tyst demonstration i Uppsala. Från vänster: Peter Marinko, Anna Cervin, Olof Wärend Rylander och Susanne Wärend. Foto: Sveriges Radio.

De kritiserar regeringens asylpolitik – Löfven skyller på EU

2:41 min

Medan Stefan Löfven höll sitt linjetal om EU i Uppsala under eftermiddagen var demonstranter på plats för en tyst demonstration mot utvisningar av ensamkommande barn till Afghanistan.

Statsminister Stefan Löfven talade tidigare i eftermiddags i universitetshuset i Uppsala, inbjuden av utrikespolitiska föreningen.

Han höll ett linjetal om sin syn på Europas och EU:s framtid, kanske för första gången enligt Ekots EU-reporter Susanne Palme. 

Enligt Stefan Löfven har EU en viktig roll att spela internationellt när det kommer till asylpolitiken. 

– Sverige kommer inte kunna ha en asylpolitik som väsentligt skiljer sig från övriga EU och vi måste ha ett nytt asylsystem på plats som bygger på att alla EU-medlemsstater tar sitt ansvar och därför driver vi det stenhårt, säger han.

Under talet anordnades också en tyst demonstration utanför universitetshuset, mot regeringens asylpolitik.

En kvinna står med en skylt som det står "Inga utvisningar till Afghanistan" på. Hon heter Susanne Wärend och hon berättar att det känns fruktansvärt att ett barn som hon ser som familj till henne och hennes familj ska behöva lämna. 

– Han är ett barn till mig och min familj, säger hon. 

De demonstranter som P4 Uppland pratar med tycker att ensamkommande barn inte borde behöva flytta tillbaka till Afghanistan eftersom Utrikesdepartementet avråder människor i Sverige att resa till Afghanistan. 

– Vi får ju inte åka till Afghanistan, hur ska vi då skicka någon vi känner till Afghanistan. Då behandlar man inte alla lika helt plötsligt, säger Anna Cervin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista