Ali Alkis arrangerar aşure-cermoni.
Ali Alkis arrangerar aşure-cermoni. Foto: Privat/Petra Blomqvist

Arrangerar ceremoni för Aleviter i Uppsala – kring en efterrätt

I Uppsala bor cirka tusen Aleviter med ursprung från Turkiet. På lördag ordnar Uppsalas Alevitiska kulturförening en aşure-ceremoni i Stenhagen.

Aleviter är en folkgrupp från Turkiet med en egen livsåskådning som många anser är förislamsk.

Aşure är en symbolladdad efterrätt i Aleviternas hisotria.

Ali Akis, aktiv i Uppsala Alevitiska kulturförening, är med och arrangerar aşure-cermonin i Stenhagen på lördag. 

– Syftet med den är att man ska samlas inför vintern, det en samling och det är en fest. Det har flera fina syften, säger Ali Akis.

Recept till Aşure

5 dl vetekorn
2 dl små vita bönor
1 dl kikärtor
1 dl grötris
1,15 dl russin
10 stycken torkade aprikoser
10 stycken torkade fikon
1 dl hasselnötter
1 mellanstort äpple i småbitar
1 mellanstor apelsin i småbitar
4 nejlikor
3 dl socker
10 dl varmt vatten

Servera med:
Bitar från 2 granatäpplen
1 dl korssade valnötter
1 matsked kanel

Koka upp vetekorn, små vita bönor, kikärtor, torkade aprikoser och fikon i varsina kastruller. När allt kokat upp kan alla ingredienser inklusive de som inte kokats upp läggas i kastrullen med vetekorn och ytterligare 1 liter vatten kan tillsättas. 

Låt ingredienserna kokas upp på nytt. Sänk sedan värmen och låt det puttra tills riset är klart. 

Servera med bitar från 2 granatäpplen, krossade valnötter och kanel på toppen. 

Smaklig måltid! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".