Polisbil
Polisen i Uppsala hade fullt upp natten mot fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt kidnappning i Uppsala – mannen återfunnen

På torsdagskvällen fick polisen larm om att en man som försökt ta skydd i en persons bil blev utdragen och bortförd av två andra män. Mannen återfanns senare.

På Kungsgatan i Uppsala stoppades en bilist av en främmande man som hoppade in och satte sig i passagerarstolen. Mannen sade att han var jagad och ville ha skjuts, men innan de hann köra därifrån dök två andra män upp och ställde sig i vägen. De drog ut passageraren och förde bort honom. 

Händelsen rubriceras som människorov. Polisen har inlett en stor sökinsats i området, bland annat med hund.

Förundersökningen överlämnades under kvällen till åklagare. Det sker ofta när det finns en skäligen misstänkt, men i det här fallet skedde det med automatik på grund av brottsrubriceringen, enligt Annika Collin på Åklagarmyndighetens presstjänst.

– Polisen har tagit det säkra före det osäkra och inlett en förundersökning om människorov, men händelseförloppet är mycket oklart, säger Annika Collin tidigt på fredagsmorgonen.

Hon meddelar att målsäganden nu har identifierats.

– Han har lämnat en berättelse och är inte allvarligt skadad. Åklagaren har i nuläget inga ytterligare uppgifter att lämna, säger hon.

Kvarstår brottsrubriceringen människorov?

– Brottsrubriceringen får prövas av en ordinarie åklagare under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista