Löjromspizza
1 av 2
Löjromspizza med recept från köksmästar-Martin
Köksmästar-Martin håller upp pizzakartongen som P4 Upplands programledare Bosse Pettersson direkt tar ägandeskapet för.
2 av 2
Köksmästar-Martin håller upp pizzakartongen som P4 Upplands programledare Bosse Pettersson direkt tar ägandeskapet för. Foto: Sveriges Radio

Köksmästare Martin lyxar till fredagsmyset med löjromspizza

Gör Martin Anderssons lyxiga pizza med löjrom, syrad lök och crème fraiche. Receptet hittar du här.

Pizzadeg (två stycken stora) 

  • 10g jäst
  • 1/2 dl surdeg
  • 2 dl ljummet vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • ½ msk flingsalt
  • 5 dl vetemjöl

Gör så här:
Blanda ut jäst och surdeg i vatten, rör ner olivolja och honung, blanda en minut. I med vetemjöl och knåda ihop degen så den blir homogen och lite fuktig i ca. fem minuter, salta och blanda en minut till. Jäs degen i ca. 60 minuter. Skär degen i två bollar och kavla ut varje boll till snygga tunna ”pizzor”, låt dem sen vila en liten stund.

Topping: löjrom, crème fraiche, syrad lök, lagrad ost och citron. 

Syrad rödlök:

  • 1 rödlök, tunna ringar
  • 2 msk champagnevinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt

Gör så här: 
Blanda rödlök, champagnevinäger, socker och salt, låt det stå och dra en stund.

  • 100g löjrom
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 dl riven sveciaost/västerbottensost/prästost
  • 1 citron, skal och klyftor
  • nymalen svartpeppar
  • 2 msk plockad dill

Fördela crème fraiche på pizzan, på med ost, citronskal, svartpeppra och grädda dem i ugnen på varmast möjliga och gärna med en pizzasten i ugnen i ca. fem minuter tills de börja få fin gratinerad färg och börjar bli frasig.
Ta ut dem och lägg på löjrom, den syrade löken och dill. Servera med citronklyftorna. 

Recept: Martin Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".