Karin Udénius, äldreombudsman i Uppsala kommun som ska avvecklas.
Karin Udénius, äldreombudsman i Uppsala kommun som ska avvecklas. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Äldreombudsmannen i Uppsala ska läggas ner

2:58 min

I Uppsala tas den kommunala äldreombudsmannen bort, till förmån för projektet Äldrevänlig stad, det beslutade äldrenämnden i går. Centern är kritiska.

– Vi tycker att det är vansinnigt, den här funktionen har väldigt stor betydelse, säger Stefan Hanna (C) som är äldrenämndens andre vice ordförande.

Men behövs det verkligen en person som mest lyssnar på äldre och vidareförmedlar klagomål?

– Ja, den gör verkligen positiv nytta. Det behövs en väg in för de äldre, en röst för dem. Ombudsmannen har hjälpt oss att föreslå förbättringar utifrån systematiska problem på till exempel ett vårdboende, säger Stefan Hanna.

Men den rödgröna majoriteten har valt en annan väg, att i stället för äldreombudsman satsa mer på projektet Äldrevänlig stad som Världshälsoorganisationen WHO ligger bakom.

Uppsala är en av 400 städer runt om i världen som under tre år ska arbeta brett för att göra förbättringar för äldre, en handlingsplan för Uppsala ska vara klar till nästa sommar.

Men då försvinner äldreombudsmannen, som inte är helt nödvändig att ha menar äldrenämndens ordförande:

– Den har haft mycket kontakter med enskilda, men inte särskilt många människor av vad jag har sett i rapporterna, säger Monica Östman (S).

Hon menar att andra delar av kommunen kan prata med äldre i stället:

– De kontakterna ska ligga på våra biståndsbedömare, de är jätteduktiga på att ta emot människor. Dessutom har vi seniorguiden som jobbar mot alla som är över 80 år, säger Monica Östman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista