Polishunden Attack.
Polishunden Attack. Foto: Ewa Ahlin/Svenska Kennelklubben

Attack från Uppsala blev årets polishund

Polishunden Attack som jobbar i Uppsala har utsetts till Årets polishund 2017. Bland annat för att ha spårat upp en flicka som gick vilse.

Attack är en fyraårig tysk schäferhund som tillsammans med sin förare Tommy Eriksson får utmärkelsen.

Enligt polisen gjorde de sin främsta insats utanför Hudiksvall då hunden spårade upp en 6-årig flicka som gått vilse i skogen och hittades först efter 13 timmar.

– Det var inte alls väntat även om jag visste att vi var nominerade, säger hans förare Tommy Eriksson i ett pressmeddelande från Svenska Kennelklubben.

Årets polishund utses av en jury med representanter från Svenska Kennelklubben, Polisen och Polisens Hundförarförbund.

Juryns motivering lyder så här:

"Den unga patrullen har på ett mycket aktivt sätt, genom att bistå kolleger och i eget arbete, medverkat till att rädda liv samt gjort ett stort antal ingripanden och åtgärder av stor betydelse som aktivt bidragit i utredningsarbete.

Ett uppdrag som särskilt sticker ut är när patrullen bistod i sökandet efter försvunnen person, och räddade lilla 6-åriga Ellenors liv efter att flickan under 13 timmar varit försvunnen ute i eländig terräng endast iklädd shorts och linne. Ett lyckligt slut som inte varit möjligt utan Attack.

Juryn har särskilt beaktat patrullens envishet och idoghet att inte ge sig förr än att alla möjligheter är uttömda. I detta har Tommy visat stor förmåga att läsa och nyttja Attacks specifika egenskaper och stora nyfikenhet vid olika typer av insatser.

Attack med sin förare är utomordentliga ambassadörer för polishundsverksamheten."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista