Lägenhetshus. Foto: Hasse Holmberg/TT
Arkivfoto: Hasse Holmberg/TT

Fastighetsekonom: "Det går inte att förändra genom att ombilda"

1:39 min

Segregation är ett ämne på tapeten just nu och de politiska förslagen på åtgärder är flera. En nyligen presenterad fallstudie har undersökt utsatta förorter där en del av allmännyttan ombildats.

P4 Uppland har tidigare berättat om att Gottsunda hamnat på polisens lista över särkskilt utsatta områden i Sverige. Det vill säga platser som kännetecknas av obenägenhet hos allmänheten att medverka i rättsprocessen, parallella samhällsstrukturer och svårighet för polisen att göra sitt jobb.

Som en åtgärd för att minska brottslighet, skapa trygghet och gör området mindre segregerat så gick Centerpartiet i Uppsala kommun ut med att de vill ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Såhär sa kommunalrådet Stefan Hanna...

– När vi äger vårt eget boende brukar de flesta ta mycket större eget ansvar, säger Stefan Hanna, centerpartistiskt kommunalråd i Uppsala kommun.

Men att ombilda hyresrätter till bostadsrätter kommer inte att lösa alla samhällsproblem. Det visar en fallstudie som studerat fenomenet i områdena Östberga och Dalen i Stockholm.
Kerstin Annadotter är teknisk doktor i fastighetsekonomi vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".