Elisabethsjukhuset kan ha fler än 20 patienter som vårdskadats efter deras höftoperationer.
Elisabethsjukhuset kan ha fler än 20 patienter som vårdskadats efter deras höftoperationer. Foto: Thomas Magnusson
HÖFTOPERATIONERNA PÅ ELISABETHSJUKHUSET

Fler patienter kan ha skadats – IVO utreder Elisabethsjukhuset

1:55 min

Tidigare i år blev det känt att många patienter som höftopererats på Elisabethsjukhuset i Uppsala drabbats av vårdskador. Sjukhuset bedömer att 20 patienter har drabbats, men utesluter inte att det kan vara fler.

Det handlar om patienter som opererats mellan 2014-2016 för en diagnos som kallas FAI, ett slags inklämningssyndrom i höften.
Patienterna har opererats av en och samma läkare genom så kallad höftartroskopi, en slags titthålsoperation.

Bo Wihlborg är chefläkare på Aleris sjukvård i Sverige, där Elisabethsjukhuset ingår, och menar att operationsresultaten inte har blivit som förväntat. 

– Patienten har blivit sämre av behandlingen, eller kanske inte borde utsatts för den överhuvudtaget. Vi beklagar detta djupt, säger han. 

Elisabethjukhuset bedömde tidigare i år att 19 patienter drabbats av allvarlig vårdskada efter operationerna, och man Lex-Maria anmälde det hela. Nu har man hittat ytterligare ett fall. Men sjukhuset utesluter inte att fler kan ha drabbats, och har skickat in fler patientjournaler till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

- Vi har ytterligare hittat patienter som tyvärr, vi är inte säkra på om det bedöms som allvarlig vårdskada eller inte, men vi har i alla fall skickat in även de patientjournalerna. Så IVO har nu sammanlagt 56 patientjournaler på sitt bord som de granskar, säger Bo Wihlborg.


Operationerna stoppades under 2016, och läkaren slutade på sjukhuset samma år.

Sjukhuset tillsatte både en extern och en intern granskning av 169 patienter som opererats av läkaren mellan de aktuella åren. Den externa granskningen kom bland annat fram till att flera unga patienter hade blivit gravt invalidiserade och att behandlingen av patienterna inte kunde anses ha baserats på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Sjukhuset anmälde tidigare i år läkaren till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, och IVO har nu flera utredningar kring de här operationerna på sitt bord.

Elisabethsjukhuset har sjösatt ett åtgärdsprogram för att det här inte ska hända igen. Och Aleris meddelar att de nu även ser över kvalitetsarbetet i fler delar av sin koncern.

Nedan kan du höra ett längre inslag med Elisabethsjukhuset och med en av de vårdskadade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".