Bo Wihlborg som är chefläkare på Aleris sjukvård i Sverige, där Elisabethsjukhuset ingår.
Bo Wihlborg som är chefläkare på Aleris sjukvård i Sverige, där Elisabethsjukhuset ingår. Foto: Thomas Magnusson
HÖFTOPERATIONERNA PÅ ELISABETHSJUKHUSET

Sjukhusledningen om vårdskadorna: "Vi beklagar djupt"

5:11 min

Tidigare i år blev det känt att många patienter som höftopererats på Elisabethsjukhuset i Uppsala drabbats av vårdskador. Sjukhuset bedömer att 20 patienter har drabbats, men utesluter inte att det kan vara fler.

Det handlar om patienter som opererats för en diagnos som kallas FAI, ett inklämningssyndrom i höften. Patienterna har opererats av en och samma läkare genom så kallad höftartroskopi, en slags titthålsoperation.

I slutet av 2015 började personal på Elisabethsjukhuset lägga märke till att många patienter som genomgått operationerna återkom flera gånger för kompletterande operationer. Och sjukhuset märkte av ett ökat antal komplikationer.

En granskning ledde till att operationerna sedemera stoppades och att läkaren, som valt att inte medverka i den här intervjun, slutade på sjukhuset. 

Antalet experter eller de som är duktiga på det är inte så många.


Senare granskningar som sjukhuset tillsatte kunde visa att diagnosutredningarna varit bristfälliga, att läkaren i många fall opererat på fel indikationer, och att flera patienter inte skulle ha fått de här operationerna alls.

Och att behandlingen av patienterna skiljer sig från tidigare publicerat material i val av metoder och resultat.

– Det här är en relativt ny operationsmetod, antalet experter eller de som är duktiga på det här är inte så många. Han har räknats som en av spjutspetsarna i den här typen av kirurgi. Operationsresultaten, och det är det som gör att det här har tagit sån tid, operationsresultatet kan man många gånger inte bedöma förrän efter ett eller två år. Det är väldigt lång rehabiliteringstid, säger Bo Wihlborg som är chefläkare på Aleris sjukvård i Sverige, där Elisabethsjukhuset ingår.


Sjukhuset har kommit fram till att 20 av patienterna drabbats av allvarlig vårdskada efter operationerna. Men som vi berättat idag utesluter inte sjukhuset att fler kan ha drabbats.

Inspektionen för vård och omsorg har just nu fler utredningar kring de här operationerna, med bland annat en tillsyn över Elisabethsjukhuset och en utredning av den aktuelle läkarens yrkesutövning.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".