Hanna Borgström är en av dem som opererats på Elisabethsjukhus och som sjukhuset bedömer är en av dem vårdskadade.
Hanna Borgström är en av dem som opererats på Elisabethsjukhus och som sjukhuset bedömer är en av dem vårdskadade. Foto: Thomas Magnusson
HÖFTOPERATIONERNA PÅ ELISABETHSJUKHUSET

Hanna, 28 år, är en av de vårdskadade: Hoppas det inte drabbar fler

5:01 min

Elisabethsjukhuset i Uppsala bedömer att 20 patienter drabbats av allvarlig vårdskada efter en viss typ av höftoperation. Hanna, 28 år, är en av de personer vars operation har Lex Maria-anmälts.

Hanna har lämnat in ett eget klagomål till IVO, samtidigt har Elisabethsjukhuset bedömt att Hanna är en av tjugo patienter som drabbats av en allvarlig vårdskada efter höftartroskopiska operationer på sjukhuset. 

– Jag försöker att inte tänka på det så mycket. Det som är gjort är gjort, det går inte göra ogjort. Men det är fruktansvärt tråkigt att det har blivit som det har blivit. Och jag hoppas att ingen annan behöver drabbas av det här, säger Hanna Borgström.


Hennes fall är Lex-Maria-anmält, men det är svårt att säga exakt vad som lett till vad utifrån anmälan. Det står att operationerna inte lett till någon förbättring, och att Hanna behövt gå på kryckor i stort sett hela tiden sen 2013. I början av 2017 befarades att hon skulle utveckla artros, och eventuellt behöva en höftprotes.

Samtidigt känns det skönt för jag hoppas på att bli smärtfri.


När P4 Upplands reporter Thomas Magnusson träffar henne ska hon operera in en protes.

– Det är ju såklart jättetråkigt, för att ha en protes innebär vissa livsstilsbegränsningar och det kommer innebära att jag behöver opereras igen i framtiden för den håller inte livslångt och jag är ganska ung. Men samtidigt känns det skönt för jag hoppas på att bli smärtfri och att det blir mycket bättre än vad det är nu.

Bo Wihlborg är chefläkare på Aleris sjukvård i Sverige, koncernen där Elisabethsjukhuset ingår. Han vill inte kommentera Hannas specifika fall, men säger så här om att patienter drabbats av allvarliga vårdskador efter de här operationerna:

– Jag har full respekt och förståelse för deras känslor, vi beklagar djupt att det här har inträffat. Och den uppmaning vi vill ge till alla som har fortsatta frågor eller bekymmer som vi kan rätta till eller förklara, är att ta kontakt med Elisabethsjukhuset för att få den sakkunniga information eller hjälp som vi kan ge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista