Upplopp
Bilden kommer från polisens förundersökning från Medborgarplatsen. Den nu frikände Uppsalabon är utanför bild. Foto: Polisen

Uppsalanazist frias för attack mot polisen

1:43 min

En 28-årig anhängare till Nordiska motståndsrörelsen från Uppsala som stått åtalad för våldsamt upplopp frikänns av Stockholms tingsrätt. Flera personer har tidigare fällts efter samma händelse.

Lucas Eriksson är åklagare i målet.

– Man kräver att någon faktiskt ska ha blivit skadad eller att någon egendom har förstörts. Kastar man en sten som träffar polisen polisen på en hjälm, och om det inte gör ont och hjälmen håller, då är det inget upplopp, säger Lucas Eriksson, och fortsätter:

– Jag har lite svårt att det är det som har varit lagstiftarens mening, men vi får väl se hur det blir i framtiden.

Det var efter en icke tillståndsgiven marsch från Karlavägen till Medborgarplatsen i Stockholm i januari förra året som en grupp anhängare till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen gick till samlat angrepp mot polisen, beväpnade med sköldar. En flaska kastades också.

Bakgrunden till angreppet var enligt åklagaren att nazisterna inte accepterade den plats som polisen anvisade för deras avslutande manifestation.

Flera personer har tidigare fällts för våldsamt upplopp efter händelserna på Medborgarplatsen. 

Men på måndagen frikändes alltså fyra män, däribland en 28-årig Uppsalabo. De fyra fanns i den grupp som gick till angrepp mot polisen. Men Stockholms tingsrätt ogillar åtalet eftersom det inte skedde några fall av fullbordad misshandel mot poliserna.

Orsaken till att Stockholms tingsrätt nu gör en annan bedömning än tidigare av händelserna på Medborgarplatsen är enligt Lucas Eriksson en friande hovrättsdom i ett helt annat mål gällande våldsamt upplopp, i samband med en fotbollsmatch på Tele2 Arena. Hovrätten underkände då åtalet om våldsamt upplopp eftersom det inte fanns någon utredning om att någon skadats.

På måndagen var det också hovrättsförhandlingar mot en annan av de nazister som åtalats för våldsamt upplopp på Medborgarplatsen. När den domen kommer ska åklagare Lucas Eriksson ta ställning till om han ska överklaga tingsrättens friande dom mot bland andra den 28-årige Uppsalabon.

Alla de tilltalade erkänner att de var på platsen men förnekar att de handlat på det sätt som åklagaren påstått.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista