Igelkotten – det nya husdjuret

3:50 min

Trenden har växt stadigt de senaste två åren. Det finns forum där igelkottägare ger varandra tips och råd och sociala medier visar allt fler igelkottar som klappas på magen, över taggarna och som myser i soffan.

– Jag såg en bild på nätet och övertalade min pojkvän, säger 23-åriga Jessika Eriksson Flacke.

På golvet i vardagsrummet står två igelkottshus, ett springhjul och en igelkottoalett. I somras var Jessika på en träff där elva igelkottar och deras ägare kunde umgås.

På nätet finns flera forum där igelkottägare ger varandra råd om hur man bäst badar en kotte och vilka veterinärer som kan igelkottar.

Men biologen Emil Nilsson på Biotopia är tveksam till att ha igelkottar som husdjur.

– Gör något för den vilda igelkotten istället, säger han

Fakta om igelkottar

Man får endast ha igelkottar som fötts i fångenskap. Man får alltså inte ta hem en igelkott som man hittat i skogen och ha den som husdjur.

Jordbruksverkets regler säger att det krävs en yta på 20 kvm för att ha igelkott.

Att köpa en igelkott hos uppfödare kostar ca 2000-4000 SEK beroende på färgsättning och kön. Honorna är dyrast.

Kön hos uppfödare är lång och man behöver oftast skriva ett personligt brev som visar att man är påläst för att bli vald som lämplig framtida igelkottägare.

Igelkottar är nattdjur. Den europeiska igelkotten, alltså den vilda igelkotten som bor i våra skogar, går i ide vintertid. Men det gör inte den afrikanska eller den egyptiska. Skulle de två sistnämnda sorterna råka hamna i en temperatur kallare än 20 grader kan de råka gå i ide. Då riskerar de att frysa ihjäl eller dö av svält eftersom de inte har en vana att äta upp sig ordentligt innan.

sverigestamigelkottforening.vimeddjur.se
är en ideell förening kring tamigelkottar där oftast Afrikansk Pygméigelkott och Egyptisk Långörad Igelkott ingår. Men även personer med andra igelkottarter är välkomna att ansluta sig.

igelkott.ifokus.se
är ett forum där man kan prata om igelkottar

Den europeiska igelkotten blev fridlyst 1972, men har återhämtat sig sen dess.

I Artportalen kan man rapportera igelkottar man ser levande eller döda i naturen. Data används till att räkna beståndet och i forskning.  

Så här hjälper du igelkottarna i det fria:

Spara lövhögar under buskarna i trädgården så att igelkotten kan bygga ett sommarbo.
Snickra ett vinterbo och sätt ut i trädgården.
Var försiktig när du bränner lövhögar. Flytta högen eller lyft upp och kika.
 

Källa: Jordbruksverket, Naturskyddsföreningen, Sveriges Tamigelkottförening, Igelkott i fokus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista