Uppsala tingsrätt. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Uppsala tingsrätt. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Fyra åtalas för tvätt av knarkpengar

1:21 min

Fyra Uppsalabor åtalas för att ha tvättat över en miljon kronor från knarkförsäljning på nätet. Brotten är kopplade till den nätdrogsliga i Uppsala som polisen sprängde för ett år sedan.

Det var hösten 2016 som Uppsalapolisen fick upp ögonen för en webbsida med försäljning av stora mängder narkotikaklassade tabletter på nätet.
Genom att själv beställa piller från hemsidan och sedan spana vid brevlådor där försändelserna skickades, lyckades polisen gripa fyra Uppsalabor.

De dömdes först i tingsrätten och sen i hovrätten för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. Den utpekade huvudmannen en 32-årig Uppsalabo fick åtta års fängelse.

Enligt åklagaren har nätsajten omsatt stora mängder pengar nästan åtta miljoner kronor under knappt ett års tid. En omfattande utredning av finanspolisen visade hur brottsvinsten sattes in på olika bankkonton.

Och nu har alltså åklagaren väckt åtal mot ytterligare fyra personer, misstänkta för grovt penningtvättsbrott. En av dem, en 28-årig Uppsalabo, misstänks ha tagit emot betalning för 767 narkotikaförsändelser till ett sammanlagt värde av drygt en miljon kronor. Samtliga nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista