Elisabethsjukhuset kan ha fler än 20 patienter som vårdskadats efter deras höftoperationer.
Elisabethsjukhuset kan ha fler än 20 patienter som vårdskadats efter deras höftoperationer. Foto: Thomas Magnusson
HÖFTOPERATIONERNA PÅ ELISABETHSJUKHUSET

Sjukhuset fortsatte operera – trots varningssignaler

2:15 min

Tidigare i veckan rapporterade vi om höftoperationer som lett till vårdskador på Elisabethsjukhuset i Uppsala. Sjukhuset började märka ett ökat antal komplikationer hos patienter men det dröjde ett halvår innan operationerna stoppades.

Som vi berättat tidigare så bedömer Elisabethsjukhuset att 20 patienter drabbats av allvarlig vårdskada efter höftartroskopiska operationer för ett slags inklämningssyndrom i höften. Men man utesluter inte att fler kan ha drabbats.

Trots att sjukhuset började märkta ett ökat antal komplikationer hos patienter dröjde det ett halvår innan operationerna stoppades.

Höftartroskopi har utförts på Elisabethsjukhuset sen 2014.

Enligt sjukhuset började personal under senhösten 2015 lägga märke till att många patienter återkom för kompletterande operationer, och sjukhuset såg ett ökat antal komplikationer. Man började granska operationerna, men det dröjde till juni 2016 innan operationerna stoppades.

Varför stoppades inte operationerna direkt?

– Vi visste ju inte. Det här är en ny operationsmetod, och det tar lång tid innan man blir fullständigt rehabiliterad, så man vill ändå ha torrt på fötterna och veta att man handlar rätt, säger Bo Wihlborg som är chefsläkare på Aleris sjukvård i Sverige, där Elisabethsjukhuset ingår.

Men den bild jag fick av det var att det här löser vi.

Vi har träffat 23-årige Arvid. Han opererades i mitten av januari 2016, alltså efter att sjukhuset börjat märka ett ökat antal komplikationer.

Han är en av dem som sjukhuset bedömer drabbats av allvarlig vårdskada och berättar att han hade velat vara medveten om situationen innan operationen. 

– Jag var medveten om att det var en stor operation, att det inte bara var en småsak. Men den bild jag fick av det var att det här löser vi. Jag hade gärna fått höra om det där innan jag opererade mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista