Arvid, 23 år, är en av de patienter som av Elisabethsjukhuset bedöms ha drabbats av en allvarlig vårdskada efter en höftoperation.
Arvid, 23 år, är en av de patienter som av Elisabethsjukhuset bedöms ha drabbats av en allvarlig vårdskada efter en höftoperation. Foto: Thomas Magnusson.
HÖFTOPERATIONERNA PÅ ELISABETHSJUKHUSET

"Jag fick bilden av att det var goda chanser att bli bra igen"

4:21 min

23 årige Arvid är en av många patienter som Elisabethsjukhuset bedömer har drabbats av en allvarlig vårdskada efter att ha opererats på sjukhuset.

Arvid är 23 år idag och bor i en stad i norra Sverige. 2014 började han få problem med smärta i sin höft, framför allt när han sprang. Men snart blev det sämre och han fick även ont till vardags. Han remitterades till Elisabethsjukhuset och kom dit i oktober 2015.

Han bedömdes då ha ett slags inklämningssyndrom i höften, och opererades i mitten januari 2016. Han berättar att han hade stora problem med smärta innan operationen, och hoppades nu att det skulle bli bättre.

Men en tid efter operationen känner han att det är något som inte stämmer. Tiden gick och Arvid fick så småningom träffa en ny läkare på Elisabethsjukhuset.

– Där konstaterade vi att operationen inte hade haft nån effekt, och att rörligheten var sämre nu än innan. Han kikade på lite röntgenbilder och enligt hans bedömning så konstaterade man att jag hade artros i höften, och att det här var ingenting som skulle kunna ordnas med artroskopi. Och att jag förmodligen skulle behöva en protes i höften.

Arvid berättar hur han idag träffar ortopeder på olika sjukhus för att se om man kan hitta en lösning på de problem han har med sin höft. Och han vet inte om det kommer att sluta med en höftprotes.

Han säger att han har svårt att veta vad som har lett till vad, hur han skulle mått om han inte opererats. Men det har fortsatt att bli sämre.

Sjukhuset skriver i ett yttrande till Inspektionen för vård och omsorg IVO att indikationen för ingreppet på Arvid var tveksamt, vilket stöds av att han har blivit sämre och fått en fortskridande artros skriver de. Arvid har också själv anmält händelsen till IVO.

Arvid opererades alltså i mitten av januari 2016 och säger att han velat veta det här innan han opererades, vilket han inte fick.

Bo Wihlborg är chefläkare på Aleris sjukvård i Sverige där Elisabethsjukhuset ingår. Han vill inte kommentera Arvids enskilda fall.

– Alla patienter som har frågor om besvikelse eller hur de ska hantera det hela eller klagomål, fullt berättigat för vi har verkligen medkänsla med dem, ska ta kontakt med sjukhuset här för att få den hjälp som vi möjligen kan ge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista