Cecilia Törnblom som är jurist på Socialstyrelsen menar att det är vårdgivarens ansvar att patienter inte råkar ut för en säkerhetsrisk.
Cecilia Törnblom som är jurist på Socialstyrelsen menar att det är vårdgivarens ansvar att patienter inte råkar ut för en säkerhetsrisk. Foto: Sveriges Radio/ Fredrik Sandberg / TT
HÖFTOPERATIONERNA PÅ ELISABETHSJUKHUSET

Socialstyrelsen: Vårdgivaren ansvarar för god vård

2:42 min

Elisabethsjukhuset började märka ett ökat antal komplikationer hos patienter som höftopererats, men det dröjde ett halvår innan operationerna stoppades. Enligt Socialstyrelsen har vårdgivaren ansvaret.

– Det är vårdgivaren som ska planera och leda verksamheten så att den leder till god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen, säger Cecilia Törnblom som är jurist på Socialstyrelsen. 

Cecilia Törnblom förklarar att det ska finnas rutiner som ska vara säkerställda för att hindra säkerhetsrisker för patienter och att vårdgivaren har en skyldighet att ta emot klagomål och att rapportera de fall då processer inte följs som de ska. 

De fall processer och rutiner inte följs för att hindra säkerhetsrisker för patienter kan Inspektionen för vård och omsorg välja att antingen förelägga vårdgivaren att följa skyldigheterna eller att stänga ned verksamheten. 

Behöver man hjälp och råd som patient eller anhörig så kan man höra av sig till Patientnämnden.

– Patientnämnden tar emot synpunkter och klagomål från patienter och närstående. Vi ger råd och information. Vi försöker främja kontakten mellan vården och patienten och vi är  en opartisk, oberoende enhet, säger Marie-Charlotte Stenborn Gustafsson är förvaltningschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista