Platsen för vägbygget norr om Knivsta.
Platsen för vägbygget norr om Knivsta. Foto: Dryselius Gunnar, Trafikverket

Veckor av köande när E4:an byggs om för utterpassage

1:31 min

I morgon inleds bytet av en vägtrumma på E4:an norr om Knivsta. Bilister kan få stå ut med köer under två veckor. Samtidigt byggs en särskild trumma - för uttrar.

– Vi kommer att ha en sträcka förbi arbetsplatsen där vi har mötande trafik i andra motorvägskörfältet, säger Gunnar Dryselius projektledare på Trafikverket.

Vägtrumman, ett rör av plåt som leder vatten från den ena sidan E4:an till den andra, håller på att rosta söder och riskerar att kollapsa. Vilket kan göra att hela vägbanan sätter sig och få livsfarliga konsekvenser.

Trafikverket räknar med att det kan ta två veckor att byta ut trumman och under den tiden måste bilisterna räkna med köer längre tid till och från jobbet.

Men det är inte bara mänskliga trafikanter som berörs av det här bygget. Trafikverket passar nämligen på att göra ett separat rör över E4:an - för uttrar.

Man lägger en trumma lite högre upp än den trumma där vi leder vattnet, för att de inte ska bli överkörda av bilarna på vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".