Poliser i Valsätra.
Poliser i Valsätra under kvällen när två personer sköts. Foto: Gusten Holm/Sveriges Radio

Två anhållna för skjutning

2:27 min

Två personer hittades skadade - en allvarligt - utomhus på Bandstolsvägen i Valsätra i Uppsala på lördagskvällen. Jouråklagaren har anhållit två misstänkta.

– Två personer är anhållna på sannolika skäl för försök till mord, det är den högre misstankegraden. Åklagaren ville inte gå in på fler detaljer i det här tidiga skedet, säger Karin Rosander på Åklagarmyndighetens presstjänst.

Åklagarmyndigheten kan inte svara på hur gripandet gått till.

Enligt polisen ska en av de båda skadade männen ha skadats allvarligt, men man vill inte specificera skadeläget mer än så, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisen region mitt. Båda personerna finns kvar på Akademiska sjukhuset.

– Vi hänvisar alla frågor till Åklagarmyndigheten eftersom ärendet är åklagarlett, säger han.

Polisen betecknar det som en "särskild händelse". Det innebär att man har möjlighet att sätta in extra resurser. Det har man gjort sedan lördagskvällen och även arbetat under natten med bland annat teknisk undersökning.

– Vi försöker få in mer personal även för dagen i dag, det är ett stort antal utredningsåtgärder som ska göras, säger Johan Thalberg vid polisen region Mitt.

En ung kvinna som bor i området och som vill vara anonym säger till P4 Uppland att hon såg vad hon uppfattade som vaktposter stå i portarna tidigare på dagen.

– Jag har bott här länge. Och när man ser att de står utanför uppgångarna på det där sättet, så tänker man att nu är det något på gång, säger hon.

Skottlossningen får henne inte att känna sig rädd för egen del.

– Jag har aldrig känt mig otrygg. De är väldigt snälla och trevliga de som bor här. Om man respekterar dem och inte försöker hävda sig mot dem så tror jag att de struntar i en, säger hon.

När artikeln först publicerades var polisens uppgift att två personer blivit skjutna. Efter uppgift från åklagaren har vi uppdaterat artikeln till att en person blev skottskadad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".