Kommunfullmäktige när budgeten debatterades i dag.
Kommunfullmäktige i Uppsala när 2018 års budget debatterades i dag. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Oppositionen: Uppsalaborna betalar mer skatt utan att få bättre välfärd

2:08 min

Sänkt eller höjd skatt nästa år i Uppsala kommun. Det var en fråga i dag i kommunfullmäktige när nästa års budget debatterades.

– En sjuksköterska med en månadslön på 30.000 kronor får behålla nästan en tusenlapp mer i Stockholm än i Uppsala. Är det bra? Varför ska Uppsalaborna betala mer i skatt utan att få en bättre välfärd? frågade sig Moderaternas Fredrik Ahlstedt i talarstolen.

Allianspartierna anklagade de rödgröna partierna som styr Uppsala kommun i majoritet för att slösa med pengarna i onödan.

Förra året höjdes skatten i Uppsala med 30 öre per intjänad hundralapp.

Feministiskt initivativ vill höja skatten med 18 öre. De rödgröna partierna vill ha kvar skatten på samma nivå nästa år.

De fyra Allianspartierna och Sverigedemokraterna vill sänka den med 30 öre, alltså en återgång till tidigare skattenivå.

De menar att det går att effektivisera kommunens verksamheter mer än vad som redan görs. Medans de rödgröna menar att pengarna behövs.

Vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau tog pengar till socialnämnden för att jobba mer med våld mot kvinnor som ett exempel:

– Vi ger socialnämnden mer resurser för det, så de inte behöver dra in på annat. Liberalerna föreslår en liknande tjänst, men finansierar den inte. Samtidigt menar de att nämnden ska göra mycket mer, sa Ilona Szatmari Waldau från talarstolen i budgetdebatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista