Alexander Wennerqvist är områdespolis i Enköping och Håbo.
Alexander Wennerqvist är områdespolis i Enköping och Håbo. Foto: Tova Kurkiala Medbo/Sveriges Radio

Två år sedan löftet om trygghet – så jobbar polisen i Bålsta i dag

2:08 min

Det har gått två år sedan Håbo kommun och polisen lovade att öka den upplevda tryggheten i Bålsta centrum.

– Vi har jobbat mycket med synlighet. Och det är den stora trygghetsfaktorn anser jag, att vi är på plats när vi har möjlighet, säger Alexander Wennerqvist som är områdespolis i Enköping och Håbo.

Han berättar att rånförsöket som nyligen inträffade mot en sportbutik i Bålsta centrum bidragit till mer otrygghet.

– Ja, när folk handlar med sina barn och så springer det förbi rånare så är det klart att det blir otryggt. Men vi har ökat vår närvaro i centrum ytterligare sedan det hände. 

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har den totala mängden anmälda brott inte blivit större de senaste åren i Håbo kommun.

Men enligt Carina Lund (M) kommunstyrelsens ordförande så behövdes ändå ett medborgarlöfte för att de såg, genom bland annat medborgardialoger, att invånarna kände en otrygghet när det gäller miljön i Bålsta centrum. 

Vad har ni gjort konkret de senaste två åren?

– Förutom att vi har fler synliga poliser, har vi också röjt upp sly, gjort miljön mer öppen och sett över belysningen på gång och cykelbanor, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista