Vivianne Macdisi, regionråd (S).
Vivianne Macdisi, regionråd (S).

Samtalsmottagning i Knivsta ska avlasta BUP i Uppsala

1:42 min

Majoriteten i Region Uppsala satsar tre miljoner på att lösa krisen inom barn- och ungdomspsykiatrin i länet. Bland annat ska en ny samtalsmottagning i Knivsta avlasta BUP.

Tillgängligheten för barn och unga med psykiska problem har under en tid varit dålig i länet.

Den som hör av sig till BUP ska enligt vårdgarantin få ett första möte inom 30 dagar. Andelen som får det sjönk i augusti till två procent, sämst i landet under den månaden. I september hade siffran ökat något, men bara till 13 procent, alltså långt ifrån målet.

Den rödgröna majoriteten vill nu avlasta BUP genom att satsa tre miljoner. Pengarna ska bland annat gå till att starta en så kallad samtalsmottagning i Knivsta.

– Många som idag söker sig till BUP kan söka sig till en samtalsmottagning i ett tidigare skede så att man kanske inte behöver söka sig till BUP, säger socialdemokratiska regionrådet Vivianne Macdisi.

Stefan Olsson, regionråd från Moderaterna, välkomnar satsningen på samtalsmottagningar. Men det löser inte BUP:s problem, menar han.

– Vi måste naturligtvis ta oss an situationen på BUP på Akademiska. Och se till att vi öppnar psykiatriska mottagningar ute i länet. Vi har ju stängda mottagningar i Tierp och Östhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".