Ökad mobbning på Uppsalas skolor

Mobbningen på Uppsalas högstadieskolor har på sina håll fördubblats de senaste åren. Det visar en undersökning bland kommunens åttondeklassare. En orsak till ökningen kan vara att skolorna misslyckats med sitt förebyggande arbete.
Lena Forsberg på Uppsala kommun, som gjort en sammanställning om skolornas antimobbningsarbete, säger till Upplandsnytt att skolorna är bra på akuta åtgärder när det gäller mobbning. Men att det brister just när det handlar om förebyggande arbete. På Tunabergsskolan i Uppsala, som inte är extrem i något avseende vad gäller mobbning, har man varje år flera fall av så svår mobbning att både föräldrar och skolledning måste kallas in. Bengt Larsson, biträdande rektor, säger att lärarna har svårt att hinna med det förebyggande mobbningsarbetet eftersom det råder brist på resurser. Frågan om den ökade mobbningen kommer att tas upp i barn och ungdomsutskottet idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".