Den gamla smedjan i Österbybruk Foto:Thomas Artäng/SR
Den gamla smedjan i Österbybruk. Arkivbild. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio
Vallonbruken och framtiden

Regeringen vill stärka kulturmiljövården

1:08 min

Regeringen föreslår att bidraget till kulturmiljövård ökar med 25 miljoner kronor. Pengar som bland annat skulle kunna användas till att rusta vallonbruk i Uppland.

Flera av vallonbruken i Uppland är i behov av renovering. Samtidigt är bidragen, som delas ut via länsstyrelsen, begränsade. Ett större helhetsgrepp skulle behövas, tycker flera inblandade.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2018 att bidraget till kulturmiljövård i landet ökar med runt 25 miljoner kronor. Potten som har funnits hittills ligger på runt 250 miljoner kronor.

En annan kritik som framförts är svårigheten att kunna planera långsiktigt för vallonbrukens dyra renoveringar eftersom man inte vet om bidraget kommer att delas ut igen året därpå.

Men det här är pengar som har betalats ut i många, många år, säger Solveig Mckenzie på Riksantikvarieämbetet, den myndighet som ansvarar för frågor om kulturarv och kulturmiljöer.

– Det skulle mycket till för att de skulle dra in hela bidraget. Det finns också en möjlighet att länsstyrelsen sätter av en viss summa och fördelar tre år framåt. Men den tror jag är 90 miljoner totalt för hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".