Lista med namn.
Namninsamlingen till folkomröstning Norrtälje Foto: Thomas Artäng

Folkomröstning i Norrtälje

2:04 min

På söndagen tar kommuninvånarna i Norrtälje ställning till glesbygdsskolornas framtid och ett kommunalt glesbygdsprogram i en rådgivande folkomröstning.

Beslutet om nedläggning av ett antal småskolor 2016 ledde till stora protester vilket ledde till att en namninsamling startades för en folkomröstning i frågan.

Insamlingen gav tillräckligt många underskrifter för att kommunfullmäktige måste ta upp frågan om att säga ja eller nej till en omröstning. I april i år beslöt man att folkomröstning skulle ske och i helgen är det dags för 50 000 röstberättigade att säga ja eller nej till följande fråga.

"Vill du att Norrtälje kommun ska behålla och utveckla alla glesbygdsskolor samt upprätta ett kommunalt glesbygdsprogram med helhetsperspektiv över kommunens samtliga områden?"

Att folkomröstningen skulle rädda småskolorna Björkö-Arholma, Rånäs skola och Herrängs skola är dock tveksamt.

Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Ulrika Falk sa redan i våras att man kan inte kan ha en rådgivande omröstning om något som redan är bestämt sedan 2016.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".