Mona Camara Sylvan, Feministiskt Initiativ, om hur vegetarisk mat enligt henne borde vara normen.
Mona Camara Sylvan, Feministiskt Initiativ, om hur vegetarisk mat enligt henne borde vara normen. Foto: Janerik Henriksson/TT

FI: Gör det vegetariska till norm i kommunala verksamheter

2:11 min

Uppsala kommunfullmäktie sammanträder i dagarna två. Feministiskt initiativ i Uppsala vill att kommunen "säger nej till kött" och gör vegetarisk mat till förstahandsval och kött till ett alternativ.

Mona Camara Sylvan, Feministiskt Initiativ, tog upp maten som serveras på äldreboenden, skolan och annan kommunal verksamhet under Uppsala kommunfullmäktige. 

Enligt henne behöver den vegetariska måltider vara normen medan köttet är alternativet. 

– Det är inget som ska säga att du inte ska äta kött i skolan eller på vårdboendet, hemma gör du förstås som du vill. Poängen är att du ska behöva göra ett aktivt val att välja till kött. 

 Therez Olsson (M) håller inte med då hon tycker att valfriheten bör vara normen och det är även något Maria Gardfjell (MP) håller med om.

– Visst är det bra med mer grönt på tallriken, men det kan vi åstadkomma på väldigt många sätt.

Hon menar att det räcker med att det ser ut som det gör i dag, då alla skolelever kan välja till den vegetariska rätten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista