Madeleine Höglund Persson, energicontroller på Stora Enso i Skutskär.
Madeleine Höglund Persson, energicontroller på Stora Enso i Skutskär. Foto: Niklas Clarkson/Sveriges Radio

Halvering av utsläppen i Älvkarleby

1:51 min

Älvkarleby kommun har halverat sina utsläpp av växthusgaser på tio år. Under samma period har pappersbruket i Skutskär kraftigt minskat sina utsläpp.

Älvkarleby är den kommun i Uppsala län som mellan år 2005 och 2015 har gjort den största minskningen av så kallade koldioxidekvivalenter, det vill säga mängden av en viss växthusgas uttryckt som den mängd koldioxid som ger samma växthuseffekt.

En mätning från samverkansorganet RUS och Nationella emissionsdatabasen visar att utsläppen har halverats, från att ha legat på tio ton per invånare år 2005, till runt fem ton per invånare år 2015.

En av de bidragande faktorerna kan vara att pappersbruket i Skutskär mellan år 2006 och 2017 minskat sina koldioxidutsläpp med 99 procent, enligt Madeleine Höglund Persson, energicontroller på Stora Enso.

– Det som vi har kvar att jobba med är våra tillsatskemikalier, till exempel skumdämpare. Vi köper också kalk och vi har även en liten, liten volym olja kvar när vi startar upp våra pannor efter ett stort underhållsstopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista