Akademiska sjukhuset. Akutmottagning
Foto: Fredrik Persson/TT

Fördubblad kostnad för inhyrd personal

1:43 min

Kostnaderna för inhyrd sjukvårdspersonal fördubblades i Region Uppsala under sommaren jämfört med förra året. Det visar nya siffror från Sveriges kommuner och landsting.

Regionens presschef uppger dock att höjningen är från en låg nivå och att regionen fortfarande ligger betydligt lägre än många andra landsting.

Områden där kostnaderna för inhyrd personal ökat som mest är inom akutsjukvården och internmedicin, där hyrkostnaderna ökat med drygt 13 miljoner kronor.

Viktor Ekström är avdelningschef på akutavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han uppger att de i dag har omkring 16-18 vakanser.

Varför försvinner personerna? Handlar det om lönen?

– Sjukhuset har ju valt att satsa på att man ska kunna utbilda sig till specialistsjuksköterska med full studielön. En del av dem kommer att komma tillbaka till verksamheten. Sedan är det så klart att lönerna kan vara en del i det här. Sedan också att man flyttar till en hemort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".