Mormor och barnbarn. Bilden förställer ej medverkande i programmet. Foto: Christer Söderqvist/Sveriges Radio
Mormor och barnbarn. Bilden förställer ej medverkande i programmet. Foto: Christer Söderqvist/Sveriges Radio

Närhet till dina föräldrar påverkar ditt föräldraskap

2:26 min

Risken för sjukskrivning minskar för småbarnsföräldrar vars egna föräldrar bor i samma kommun, det visar en sammanställning som Statistiska centralbyrån har gjort.

 – Mina föräldrar bor i Hälsingland norr om Bollnäs och de hjälper gärna till men man kan ju inte få snabb barnvakt en kväll utan det måste planeras, säger Börje Darén, Uppsalabo.

Närheten till farmor och farfar har störst betydelse för pappan innan barnet har fyllt fem år medan mormor och morfar blir viktiga för mamman när barnet har fyllt 6 år.

 – Det viktiga är ju att man har ett väl fungerade sociatl nätverk omkring sig. Det kan bestå av mor- och farföräldar, vänner och andra familjer där man hjälpas åt med hämtning och lämning. Det är också viktigt att fråga hur mor- och farföräldrarna vill bli involverade i och hjälpa till med barnet, säger Anna Sarkadi, professor i socialmedicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista