Poliser i Valsätra.

Polisen mörkade sanningen om mordförsök

1:28 min

Trots att polisen kände till att en person och inte två var skjutna i Valsätra, lät man felaktiga uppgifter stå kvar på hemsidan. Skälet var att skydda utredningen, säger biträdande kommunikationschef Johan Kockum.

"Strax före klockan 21 på lördagskvällen larmades polis till Gottsunda med anledning av skottlossning där två personer bekräftats vara skjutna", så skrev polisen på sin hemsida strax efter händelsen på lördagskvällen.

Vittnen P4 Uppland pratat med lämnade uppgifter som verkade motstrida den här beskrivningen. Men polisen har inte velat kommentera uppgifterna utan har fortsatt att hänvisa till hemsidan.

På onsdagen bekräftade åklagare Thomas Bälter Nordenman att uppgifterna om två skottskadade inte stämmer.

– Det är en felaktig uppgift. Jag vet inte var den kommer ifrån. Det är ju olyckligt.

I själva verket ska en av männen skadats med kniv, den andra fått skottskador. Biträdande kommunikationschef Johan Kockum säger nu att polisen en tid känt till att uppgifterna inte stämde. Trots det valde man att låta informationen ligga kvar på hemsidan.

– Då valde förundersökningsledaren att inte gå ut med det på grund av förundersökningssekretess.

Ska man inte kunna lita på det som ni skriver på er hemsida?

– Jo, absolut. Det är klart att man ska kunna göra det. Ordet bekräfta är ett starkt ord som vi inte borde använt. Vi kommer också att börja skriva att uppgifterna är initiala och kan komma att ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista