Ärtsoppa.
Ärtsoppa. Foto: Christina Jansson

Ärtsoppa i en trestegsraket

Torsdag. Ja, men det är klart det blir ärtsoppa! Christina bjuder på torsdagsklassiker.

Ärtsoppa

  • 7 dl torkade gula ärtor
  • 1,5-2 l vatten
  • 1 gul lök
  • 400 g rimmad bog alt rimmad fläsksida
  • 1-2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk torkad mejram
  • 3 tsk salt
  • svartpeppar
  • ev en skvätt pusch
  • senap

 Kväll 1
 Skölj ärtorna ordentligt och lägg i blöt i rikligt med vatten över natten.

 Kväll 2
Skölj ärtorna ordentligt. Koka upp i 1,5 liter vatten i en stor kastrull tillsammans med salt och gul lök som delats i mindre båtar. Småkoka under lock tills ärtorna är mjuka, ung 1,5-2 timmar. Plocka bort ärtskal som flyter upp under tiden, tillsätt mer vatten vid behov.

Bogen kan kokas i ärtkoket alternativt i separat kastrull med vatten som nästan täcker och under lock. Koka tills bogen är klar. När köttet är mört, dela i mindre bitar och tillsätt i ärtkoket. Låt ärtsoppan stå i kylskåp över natt.

Kväll 3
Koka upp ärtsoppan, smula ner buljong och smaka av med mejram, salt vid behov, peppar, eventuellt en skvätt punsch och lite senap. Låt småputtra en stund och späd med lite mer vatten vid behov.

Servera soppan med en klick senap.

Räcker till 6-8 portioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".