Rättegången mot den 41-årige man från Norduppland som åtalas för sexbrott via nätet avslutas i dag. Illustration: Ingela Landström / TT/Arkivbild
1 av 2
Rättegången mot den 41-årige man från Norduppland som åtalas för sexbrott via nätet avslutas i dag. Illustration: Ingela Landström / TT/Arkivbild Foto: Illustration Ingela Landström / TT/Arkiv
Tingsrätten i Uppsala. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio
2 av 2
Tingsrätten i Uppsala. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio

Åklagare yrkar på minst tio år för misstänkta nätpedofilen

2:03 min

Åklagaren yrkar på minst tio års fängelse för den norduppländske man som misstänks ha pressat ett stort antal flickor att utföra grova sexuella handlingar framför webbkameror.

Vid den sista rättegångsdagen på torsdagen gav kammaråklagare Annika Wennerström en bild av grova sexövergrepp som sker systematiskt:

– Det har framkommit att syftet med alla gärningarna är ett och samma. Det är att NN vill få makt och kontroll över någon annan och därmed känna att han finns till. Priset för detta är uppenbarligen barnens sexuella integritet. Deras förnedring, rädsla och skam.

Mannen misstänks ha pressat, hotat och manipulerat ett stort antal flickor att utföra övergrepp framför en webbkamera. Minst 27 flickor ska ha utnyttjats, enligt åtalet.

Liknande fall har prövats tidigare i svenska domstolar men inte lett till att gärningsmannen dömts för våldtäkt. Den 41-årige mannens försvarsadvokat Kronje Samuelsson menar att det inte är mannen som utfört de faktiska fysiska handlingarna har betydelse.

– Vi har angett en rad omständigheter till varför vi anser att det här inte är fråga om våldtäkter. En av de omständigheterna är att vår huvudman inte har varit närvarande och inte varit den som har utfört de sexuella handlingarna.

Dom faller den 30 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista