Sverigedemokraterna uppmanar Pavel Gamov att avgå som riksdagsledamot.
Sverigedemokraterna uppmanar Pavel Gamov att avgå som riksdagsledamot. Foto: Christine Olsson/TT/Sveriges Radio

Gamov (SD) uppmanas av sitt parti att avgå som riksdagsledamot

1:44 min

Sverigedemokraterna uppmanar Pavel Gamov från Uppsala att avgå som riksdagsledamot. Detta efter att han enligt sitt parti uppträtt illa mot kvinnnor.

Det är Sverigedemokraternas gruppledning som har uppmanat Gamov att lämna samtliga politiska uppdrag.

Bakgrunden är att det framkommit uppgifter om att Gamov agerat mycket olämpligt, skriver partiet i ett pressmeddelande. Han har mot partiets inrådan deltagit på en utlandsresa till Ryssland och bettet sig illa mot kvinnor och utländska värdar. 

– Pavel Gamov har agerat på ett sätt som är oförenligt med rollen som riksdagsledamot. Ett parti kan inte skilja en riksdagsledamot från sitt uppdrag mot dennes vilja. Om Gamov väljer att inte avgå efter vår uppmaning kommer han att uteslutas ur partiet, säger Mattias Karlsson som är Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen.

I nuläget har Gamov inte givit något besked om hur han tänker agera ifråga om sina politiska uppdrag, skriver partiet i pressmeddelandet. Enligt Sverigedemokraterna har Pavel Gamov varit sjukskriven sedan september, och partiet ska ha erbjudit honom professionell hjälp och stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista