Pavel Gamov lämnar SD
Pavel Gamov lämnar SD Foto: Claudio Bresciani/TT

Gamov lämnar SD – behåller riksdagsplats

2:20 min

Politikern Pavel Gamov från Uppsala har begärt utträde ur sitt parti Sverigedemokraterna. Samtidigt behåller han sin riksdagsplats.

Pavel Gamov är riksdagsledamot och sitter också som ledamot i Region Uppsala och i Uppsalas kommunfullmäktige.

Till Dagens Nyheter skriver Gamov i ett sms att han tänker behålla sin riksdagsplats. Det betyder att han blir politisk vilde i riksdagen. 

I Region Uppsala har Gamov registrerats som partilös. Detta betyder att Sverigedemokraterna nu har fått en tredje politisk vilde i Region Uppsala.

– Det är inte optimalt, säger Simon Alm som är regionråd för Sverigedemokraterna.

Han säger att de jobbar hårt på att ta fram många nya företrädare till nästa val.

Tror du att det här skadar partiet något?

– Det är aldrig bra att figurera i sammanhang som inte är förtroendeingivande. Men det är oerhört viktigt hur partiet hanterar det. Där ligger ändå Sverigedemokraterna i framkant, vi jobbar hårt med att vidta bra åtgärder, säger Simon Alm (SD).

P4 Uppland berättade i går att Sverigedemokraterna vill att Gamov avgår från sina politiska uppdrag på grund av olämpligt uppträdande mot kvinnor under en resa till Ryssland.

P4 Uppland har sökt Pavel Gamov för en kommentar utan att få något svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista