Cykelbarn
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Barn cyklar allt mindre: "Föräldrarna är värsta hotet"

2:12 min

Att allt fler skjutsar sina barn till skolan är en orsak till att cyklandet bland barn minskar, enligt Cykelfrämjandet i Uppsala.

Andelen barn i åldern 7-14 år som cyklar en genomsnittlig dag har minskat från 24 procent i mitten av 1990-talet till 15 procent 2014. 

En orsak är att man inte cyklar till skolan i samma utsträckning som tidigare, tror Björn Engström, ordförande för Cykelfrämjandet i Uppsala.

– Förr cyklade man ofta till skolan. Det var mindre trafik och föräldrarna var inte oroliga för att barnen skulle råka ut för något. Nu har trenden blivit att föräldrarna skjutsar med bil i stället, säger han.

När några föräldrar börjar skjutsa sina barn leder det till att trafikmiljön vid skolorna blir farligare, vilket gör att fler föräldrar börjar skjutsa barnen.

– Föräldrarna är det värsta hotet, de som kommer med bil och är jättestressade och ska vidare till jobbet.

Enligt Björn Engström vill barn själva ofta cykla till skolan.

– Man gjorde en enkät med barn och föräldrar. Barnen ville cykla till skolan men det ville inte deras föräldrar. 

Vad är det som behövs för att det ska vara säkert?

– Att man tänker igenom vägarna till skolan. När man bygger nya områden ska man tänka på att cykelvägarna till skolan går på samma sida som skolan så att man inte behöver svänga kors och tvärs över vägarna. och de korsningar som finns ska vara säkra.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista