Norrtälje kommunhus.
Norrtälje kommunhus. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Olika slutsatser efter folkomröstning

1:13 min

Liberalerna i Norrtälje tolkar det preliminära resultatet i folkomröstningen som att de nedlagda småskolorna ska öppna igen. Oseriöst, tycker Socialdemokraterna.

Det står redan nu klart att ja-sidan vunnit en klar seger i den rådgivande folkomröstningen i Norrtälje kommun på söndagen

Frågan som man röstade om löd så här "Vill du att Norrtälje kommun ska behålla och utveckla alla glesbygdsskolor samt upprätta ett kommunalt glesbygdsprogram med helhetsperspektiv över kommunens samtliga områden?"

Det var bara omkring 17 procent av de röstberättigade som röstade. Och när 8 300 av 8 500 röster har räknats så är det 82,3 procent ja-röster.

På onsdag blir det slutgiltiga resultatet klart.

Robert Beronius från Liberalerna sitter i barn-och skolnämnden och tolkar ja:et som att nedlagda glesbygdsskolor ska öppna igen:

– Enligt vår tolkning så betyder det att man ska göra ett försök att starta de nedlagda skolorna igen.

Olle Jansson, socialdemokrat och ordförande i barn- och skolnämnden, delar inte den uppfattningen.

– När 83 procent av medborgarna i Norrtälje kommun inte har röstat överhuvudtaget tycker jag att det är väldigt oseriöst att dra de långtgående slutsatserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista