Stadsbiblioteket i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Stadsbiblioteket i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Kritik mot "propagandamöte" på Stadsbiblioteket

1:51 min

På måndagen bjöd Uppsala stadsbibliotek in till samtal med ämnet "Hur kan Sverige bli republik", detta väckte kritik om bibliotekets policy bland politiker.

65 personer samlades i går i Uppsala stadsbibliotek där bibblan tillsammans med Republikanska föreningen bjöd in till ett samtal om ämnet "Hur kan Sverige bli republik?".

Nu divideras vilka organisationer och intresseföreningar som ska få höras helt enhälligt under den kommunala biblioteksverksamhetens arrangemang.

Jonas Segersam, kristdemokratiskt kommunalråd i Uppsala, är kritisk till arrangemanget.

– Jag tycker att det här är ett ensidigt arrangemang, där man låter en intresseförening eller en opinionsbildade förening få plats och subventionerar deras propaganda möte i kommunens lokaler.

Peter Gustafsson (S) ordf kulturnämnden, som ansvarar för biblioteken i Uppsala tycker att det vore intressant om biblioteket samtidigt hade kunnat bjuda in någon som balanserar upp ämnet.

– Men det är en fråga för biblioteket, vi sätter övergripande riktlinjer. Det är inte vi som bestämmer om enskilda programpunkter eller vilka böcker ska köpas in, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".