Lärarna Andrea Nerenberg och Isabelle Mattlar på Celciusskolan i Uppsala
Lärarna Andrea Nerenberg och Isabelle Mattlar på Celciusskolan i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Lärare vittnar om ökad belastning – trots vallöfte

2:46 min

Det skulle bli en minskad arbetsbelastning för lärarna, enligt vallöfte från Socialdemokraterna i Uppsala. Men lärarna själva säger att det har blivit tvärtom.

– Nu ska vi dokumentera allting, det har ökat drastiskt och det kommer hela tiden mer och mer, säger Isabelle Mattlar som är lärare på Celciusskolan.

39 av 46 av Lärarförbundets fackliga ombud på skolor i Uppsala kommun svarade att lärarna får ägna mer tid till administration och dokumentation jämfört med hur det var för tre år sen. Detta i en undersökning som P4 Uppland har gjort.

Det handlar om att dokumentera allt som alla elever gör, för att kunna individanpassa undervisning. Något alla vi pratar med egentligen tycker är bra, problemet är hur lärarnas tid ska räcka.

– Det tar väldigt lång tid. Tid som inte finns i våra tjänster. För att göra arbetet skulle vi egentligen behöva färre elever, säger Isabelle Mattlar.

Inget tas bort utan fler saker läggs på, skriver en lärare i undersökningen.

En ökad arbetsbelastning på lärarna är något som bland annat läraren Andrea Nerenberg på Celciusskolan märkt.

– Vi har redan under en lång period jobbat för mycket. Nu när man lägger på ännu ett steg säger lärare att "jag ger upp, jag orkar inte, det är inte roligt längre", säger Andrea Nerenberg.

På Celciusskolan i Uppsala håller rektorn Jörgen Norman med om att kraven på lärarna har ökat:

– Det ställs högre krav i styrdokument, både statliga och kommunala, än tidigare.

Han pratar om krav kring betygssättning, individuell återkoppling till elever, extra anpassning till elever som inte hänger med.

Hur ska man lösa det när lärare känner att de inte har tid för det som egentligen borde göras?

– Jag har ingen generell lösning. Men vi måste lyssna på lärarna, vi börjar närma oss en viss gräns nu, säger Jörgen Norman.

Socialdemokraternas Caroline Hoffstedt som är skolansvarigt kommunalråd i Uppsala säger att de nu gör saker för att förbättra lärarnas arbetsbörda. Bland annat att anställa lärarassistenter på sex skolor till början på 2018 som ska vara ett administrativt stöd och avlasta lärare. Men hon är ännu inte nöjd:

– Jag är ute på skolor och hör om lärare som ägnar tid åt att kopiera papper, göra närvaroregistrering, i viss mån fylla i onödiga blanketter och dokumentation som inte krävs för att hålla koll på elevernas resultatutveckling. Där känner jag att vi har ett utökat jobb att göra, säger Caroline Hoffstedt  (S).

Det hon pekar på som görs är att de har dragit igång en förenklingsdelegation i Uppsala kommun i år med syfte att förenkla.

– För att se om vi kan ta bort viss onödig administration från lärarna. Vi gör ett arbete för central rättning i gymnasieskolan. Vi gör en mängd insatser, men vi behöver fortsätta, säger Caroline Hoffstedt.

Socialdemokraterna som nu styr i Uppsala kommun skrev så här inför valet 2014:

"Säkra lärarnas möjlighet att planera och genomföra undervisning av hög kvalitet genom att minska deras arbetsbelastning."

Frågorna och svaren i undersökningen:

Hur har undervisningstiden förändrats jämfört med för tre år sen?
Antal svar på varje svarsalternativ:
Det har blivit mer undervisningstid: 16
Oförändrat: 27
Det har blivit mindre undervisningstid: 0

Har tiden för administration och dokumentation förändrats de senaste tre åren?
Antal svar på varje svarsalternativ:
Den har ökat: 39
Oförändrad: 6
Den har minskat: 1

Har tiden för förberedelser och efterarbete för lektioner förändrats de senaste tre åren?
Antal svar på varje svarsalternativ:
Den har ökat: 9
Oförändrad: 12
Den har minskat: 22 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".